Vanuit een gedeelde interesse spraken wij met managers uit de industrie over de belangrijkste verspillingen in de bakkerijwereld. Wat houdt de bakkerijen bezig? Welke kansen en uitdagingen zien zij? Hoe maken zij gebruik van data in de keten? XTR Operations zocht het voor u uit.
Wanneer we een top drie maken van verspillingen waar de industrie actief mee bezig is, dan staat ‘fouten’ met stip op één. Daarmee bedoelen we het niet “First Time Right” produceren van (eind)producten. Op de tweede plaats staan wachten en ongeplande stilstanden. De grondstoffen die worden gebruikt, dienen op vooraf bepaalde temperatuur en binnen bepaalde tijd te zijn verwerkt. De derde verspilling is het benutten van vaardigheden. Het activeren van mensen, het stimuleren van betrokkenheid en eigenaarschap en het bezig zijn met de juiste zaken zijn het onderwerp van de dag.
Om dagelijks korter op de bal te zitten hanteert 100% van de ondervraagde bakkerijen een dagstart overleg. Dit overleg is altijd onderdeel van een breder opgezet performance management systeem. Praten over wat er is geweest en plannen wat gaat komen, dat gaat goed. De complexiteit ontstaat wanneer de dagelijkse operatie op norm hoort te blijven produceren, registraties en overleggen plaatsvinden en projectmatig verschillende bijdrages worden gevraagd. Veel bezig zijn leidt niet altijd tot hoge productiviteit, het is essentieel om projecten te starten die ook daadwerkelijk worden geborgd en succesvol worden afgerond.
De belangrijkste performance indicator is overduidelijk de OEE. Het leidinggevend kader wil haar productieresultaten kunnen monitoren en ingrijpen waar nodig. Het MES systeem is een veelgebruikt systeem, maar om uitval te analyseren worden Excel bestanden ook nog veel en actief gebruikt. Ondanks dat dit meer tijd in beslag neemt, geven managers aan tevreden te zijn over de registraties. In deze industrie is het juist de uitdaging om de beschikbare data om te zetten naar inzichten die toegevoegde waarde leveren voor de organisatie.
De bakkerij-industrie kenmerkt zich door platte organisaties met korte lijntjes. Visionair leiderschap doet het goed: het inspireert en motiveert om gezamenlijk een visie te realiseren. Daarnaast zien we dat taken veranderen binnen een functie. Nieuwe werkmethoden en systemen vragen meer kennis van de operator en leidinggevende, bijvoorbeeld om te kunnen werken met datagedreven systemen en tablets. Het sturen op data vraagt om betrouwbare rapportages en juiste onderliggende datakwaliteit. Op dit moment is de capaciteit om zulke rapportage te ontwikkelen nog beperkt aanwezig.
In deel twee gaan wij dieper in op actuele thema’s en toepassingen die wij in ons onderzoek zijn tegengekomen.